2 Mayıs 2011 Pazartesi – Mutki
• Halife Abdülmecid Efendi’nin yaptığı, İstanbul Resim ve Heykel Müzesi’nde sergilenen “Sarayda Beethoven” adlı tablo…
Bir halifenin Sarayda Beethoven, Haremde Goethe adlı resimlere imza atıp, iki büyük sanatçıyı saray içine yerleştirmesi ne kadar da takdire şayan.
• En kısa zamanda İstanbul, Ankara ve İzmir’e sırf bu şehirlerde bulunan Resim ve Heykel Müzelerini gezmeye gitmeliyim.
• Bazı zamanlar aklıma edebiyat dergilerinin belli bir süre sonra kapanmaya mahkûm oluşu gelir ve üzülürüm. Yaklaşık 8-9 yıldır edebiyat dergilerini yakından takip ediyorum. Her ay en az 7-8 dergi alıyorum: Varlık, kitap-lık, Yasak Meyve, Sözcükler, Notos, Milliyet Sanat, Hürriyet Gösteri, Şiiri Özlüyorum, Özgür Edebiyat, Bireylikler, Eliz, Sincan İstasyonu, Akatalpa ve Kurşun Kalem. Bunun yanında bulabildiğim diğer dergileri de -düzenli bir şekilde olmasa da- takip etmeye çalışıyorum: Mühür, Evrensel Kültür, Kum, Roman Kahramanları, Dize, Dergâh.
Ama bu dergilerin de bazılarını yakın bir zaman içinde göremeyeceğimi düşündükçe içimde bir sızı oluşuyor. Aklıma daha önce büyük bir keyifle okuduğum ama artık eski sayılarıyla yetinmek zorunda kaldığım dergiler geliyor: E, Adam Öykü, Adam Sanat, Virgül, Hayvan, Kaçak Yayın, Eşik Cini, Picus, İmge Öyküler…
Keşke hiçbir dergi kapanmak zorunda kalmasa ya da edebiyatta bu kadar çok dergiyle yaşanan bölünmüşlük, daha küçük ayrışmalara ve daha uzun bir zaman dilimine yayılabilse. Daha uzun soluklu dergileri, ilk günkü gibi büyük bir heyecan içerisinde devam ettiren ekiplerle dergiler hayatlarına devam etse...
• Ingmar Bergman’ın “Bir Evlilikten Manzaralar” filmi…
• Eskiden Sosyalist olanların, bir zamanlar Cumhuriyet gazetesinde yazanların şu an kendini sol görüşlü olarak tarif edenlerin Zaman, Star gibi gazetelerde yazmalarını anlamakta zorlanıyorum.
Bu kişiler karakter değişimi yaşamış olabilirler mi?
• Refik Durbaş’tan bir alıntı:
“Anne kar yağıyor uykularıma
bedenim değil
rüyalarım üşüyor
Anne geceyi kaldır üzerimden
güneşi sar bedenime
sevgine sar beni anne”
• İlk fırsatta izlemeyi düşündüğüm film: Tuncel Kurtiz, Nejat İşler, Şevval Sam, Erkan Can, Derya Alabora gibi oyuncuların başrolünü paylaştığı “Siyah Beyaz” isimli film.
• Murathan Mungan’ın Kibrit Çöpleri kitabından “Gaz, ruj” adlı öykü…
• Hukuğun en temel kuralı: Suçluluğu ispat edilene kadar her insan suçsuzdur. Yani bir insan suçsuzluğunu ispat etmek zorunda değildir. Bir insanın ancak suçlu olduğu ispat edilebilir ve eğer suçlu olduğu ispatlanamıyorsa o insan suçsuz kabul edilir.
Peki, niçin bir hukuk devleti olan Türkiye’de suçlu olduğu ispat edilmemiş insanlar cezaevinde günlerini geçirmek zorunda bırakılıyor? Niçin en temel hukuk kuralı ihlal ediliyor?
• Beethoven’ın 9. Senfonisi…
• Yılmaz Özdil’in yazılarını bu nedenle çok seviyorum: az kelimeyle çok şey anlatmayı çok iyi biliyor. Bazılarının tüm sayfa tutan makalelerinden geriye hiçbir şey kalmazken Yılmaz Özdil’in en kısa köşe yazısından bile çok şey kalıyor.
Yılmaz Özdil’in eski yazılarına göz atarken Türkiye’nin içinde bulunduğu kargaşayı anlatırken kullandığı şu cümle ne kadar da manidar: “Atatürk bu ülkenin çimentosudur, bir arada tutandır, çatıyı taşıyandır, onun için kolonlara vuruyorlar” derken, bunu kastediyorduk aslında… Çıkarırsan Atatürk’ü, geriye bu kalır…”
• Goethe söylemiş: “İnsanın bilgisi arttıkça, huzursuzluğu da artar.”
• Yeni bir hafta başlarken kısa bir okuma programı yapmakta fayda var. Bir hafta içinde okumayı planladığım kitapları belirledim. Şiir, Öykü, Roman, Deneme türlerinde 7 kitabı bir hafta içinde okuyabilecek miyim bakalım:
- Murathan Mungan “Kibrit Çöpleri” Öykü
- Hilmi Yavuz “Geçmiş Yaz Defterleri” Günlük
- Derleyen: Erdal Doğan “Her Güne Bir Şiir” Antoloji
- Halikarnas Balıkçısı “Aganta Burina Burinata” Roman
- Stefan Zweig “Satranç” Uzun Öykü
- William Shakespeare “Soneler” Şiir
- Gülten Akın “Şiir Üzerine Notlar” Deneme
• Okuduklarım
- Murathan Mungan “Kibrit Çöpleri”
- Hilmi Yavuz “Geçmiş Yaz Defterleri”
- Der: Erdal Doğab “Her Güne Bir Şiir”
• İzlediklerim
- Ezel
Tuna BAŞAR
Kibrit Çöpleri güzel bir kitap Mungan ı severim zaten.En buruk öykü bir teyze öyküsü, Gaz ve Ruj..
YanıtlaSilTürk Sinemasına son 3 yıldır izlemeye başladım Siyah Beyaz ı listeme aldım izlemek üzere..
birde Bergman ın filmini bir kez daha izleyeyim bakalım :)
Kibrit Çöpleri'ni keyifle okumuştum. En beğendiğim öykü de "Gaz, ruj"du. Şimdi tekrardan okuyacağım bu öyküyü.
YanıtlaSilSiyah Beyaz da keyifle izlediğim bir filmdi. Özellikle Nejat İşler'in canlandırdığı doktor karakterini çok beğenmiştim. Tavsiye ederim.
Bergman'ın filmini not almışım fakat ben de henüz izleyemedim o filmi. Yorumunuz sayesinde tekrardan hatırlamış oldum. En kısa zamanda izlemeliyim.
Ceren Hanım, bloguma ilginiz ve yorumlarınız için çok teşekkür ederim.