7 Mayıs 2011 Cumartesi - Mutki
• Gustav Klimt’in Öpücük tablosu…
• Bugün Tatvan’da Cevdet Bağca’nın konseri vardı. Fakat benim bu konsere gitmeye fırsatım olmadı. O nedenle evde kendime güzel bir özgün müzik seçkisi oluşturdum ve gün boyu dinledim.
Cevdet Bağca’dan Bilesin, Leyli Leyli, Ben Seni Yasaklarda Sevdim, Söyleyemedim, Anlasana
İlkay Akkaya’dan Hadi Git, Ah Lele, Fırtınada Gemim, Ayrılık Şarkısı, Bir Şehri Özlemek
Ahmet Kaya’dan Başım Belada, Şafak Türküsü, Kum Gibi, Acılara Tutunmak, Bahtiyar, Bir Veda Havası
Grup Yorum’dan Haziran’da Ölmek Zor, Cemo, Çav Bella, Uğurlama, Dağlara Gel
Nurettin Rençber’den Kara Gül, Ayrılık Vakti, Eski Yara
Kızılırmak’tan Ah Sensiz, Gidemem, Acının Rengi, Gidersen, Gitme, Hüzün Yoldaşım, Yarim Yarim
Onur Akın’dan Seni Aşka Yazmalı, Asi ve Mavi, Yağmur Yüreklim, Yitik Liman
Suavi’den Hasret Türküsü, Tükenme, Üşür Ölüm Bile
Zülfü Livaneli’den Özgürlük, Yiğidim Aslanım, Yangın Yeri, Güneş Topla, Karlı Kayın Ormanı, Leylim Ley, Kardeşin Duymaz
Leman Sam’dan Gül Güzeli, Kıyamam Sana, Gönül, Rüzgâr, İlla
Edip Akbayram’dan Hasretinle Yandı Gönlüm, Aldırma Gönül, Bekle Bizi İstanbul, Güzel Günler Göreceğiz
Sevinç Eratalay’dan Bir Mayıs, Eylem Güzelim…
• Behçet Necatigil’den:
“Biraz sabır küçük çocuk, biraz sabır
Allah’ın bıraktığı yerde
Yıldızlar daima yalnızdır.”
• Sinemada, öyküde ve romanda iki tür anlatım şeklini çok severim. Biri olayı farklı kişilerin bakış açısıyla yansıtanlar, diğeri de olay örgüsünü tersten anlatanlar. Ayfer Tunç’un Suzan Defter’i, Gus van Sant’ın Fil’i ve Christopher Nolan’ın Akıl Defteri bu konuda beni fazlasıyla mutlu etmiş eserlerdir.
• Murathan Mungan’ın Kibrit Çöpleri kitabından Duvargeçenler adlı öykü…
• Atatürk’e dil uzatmaya çalışan bazı kendini bilmezlerin ağzında bir “CHP zihniyeti” lafıdır gidiyor. Ne zaman Atatürk’ü eleştirmeye niyetlenseler hemen CHP zihniyeti şunu yaptı, CHP zihniyeti bunu yaptı gibi saçma sapan laflar ediyorlar. Ya da İsmet İnönü üzerinden Atatürk’e dil uzatmaya yelteniyorlar. En son biri bu “CHP zihniyeti değil mi Tanrı Uludur diye ezan okutan” demiş. Ezanı Türkçe okutan Atatürk’tü. Niye Atatürk yaptı değil de CHP zihniyeti yaptı deniyor biliyor musunuz çünkü direkt Atatürk’e yönelik eleştiride bulunurlarsa toplumdan çok ciddi bir tepki alacaklarını biliyorlar. O nedenle de Atatürk’ü dil uzatırken CHP zihniyeti sözüyle saldırıyorlar. Yani her CHP zihniyeti sözü Atatürk’ü hedef alıyor. Bunların sorunu ne CHP’yle ne Kılıçdaroğlu’yla ne de muhalefetle, bunların tek sorunu Atatürk’le.
• Konstantin Simonov’dan Bekle Beni şiiri…
• Türkçe’de düzyazı-şiir örnekleri hakkında detaylı bir araştırma yapmalıyım. Enis Batur, Ece Ayhan önemli iki örnek… Başka hangi şairler bu alana girmiştir, Türk şiirinde yeterince üzerinde durulmuş bir konu mudur? Bugüne kadar düzyazı-şiir dosya konusu belirlemiş bir dergi var mıdır? Araştırmalıyım!
• Pink Floyd’dan Shine on Your Crazy Diamond…
• Ne zaman “ABD Dışişleri Bakanı Hilary Clinton” sözünü duysam kendime şu soruyu sorarım: Türkiye’de ne zaman bir iktidar, muhalefetten bazı kişileri bakanlığa getirip, biz iktidar ve muhalefet olarak uyumlu bir şekilde ülkeyi ileriye götürmek için çalışacağız izlenimi yaratacak? Tamam, Obama gibi muhalefetteki birini Dışişleri Bakanlığı gibi önemli bir bakanlığa getirmesinler ama en azından Sağlık, Milli Eğitim, Kültür ve Turizm bakanlarından biri veya birkaçı muhalefetten biri olamaz mı? Olsa kötü mü olur?
• İlhan Berk’in Pera isimli kitabını bir an önce edinip okumalıyım, ama öncelikle Kült Kitap’ı okuyup üzerine yazmalıyım.
• Yeniden belirtmekte fayda var sanırım: Bazı yazarların kendi dillerinde yazdıklarının gerçek etkisi çevrilince ortaya çıkıyor. Kendi dilini olağanüstü kullanamayan, fakat olağanüstü bir fikri kaleme alan yazarlar, iyi bir çevirmen sayesinde çok büyük etki oluşturabiliyor. Bunlardan biri de Orhan Pamuk sanırım.
• Fellini sineması üzerine bir eleştiri yazısı yazmalıyım.
• Octavia Paz söylemiş: “Tehlikeli yazarlar yoktur: Kimi kitapların tehlikesi, yapıtların kendilerinden değil, onları okuyan insanların tutkularından kaynaklanır.”
• Okuduklarım
- Hilmi Yavuz “Geçmiş Yaz Defterleri”
- Der: Erdal Doğan “Her Güne Bir Şiir”
- Halikarnas Balıkçısı “Aganta Burina Burinata”
- Hürriyet, Vatan ve Sabah gazeteleri
Tuna BAŞAR
Yorum Gönder