Nisan 30, 2025

Evvelotel - Ayfer Tunç


Uzun zamandır okumayı istediğim kitapların en başında geliyordu Evvelotel. Yaşayan öykücüler içinde en önemlilerinden biridir Ayfer Tunç benim için. Daha önce Aziz Bey Hadisesi, Taş-Kâğıt-Makasve Mağara Arkadaşları isimli öykü kitaplarında kullandığı dil, öyküleme tekniği ve yer yer başvurduğu deneysellik beni çok etkilemişti. İlk kitabı olan Saklı’yı bulup okuyamamıştım, fakat Evvelotelbu ilk kitaptaki öykülerden yola çıkarak yazılmış 9 adet öyküden oluşuyor ve kitabın ikinci bölümünü Saklı oluşturuyor.
Yine deneysel bir çalışma ortaya koymuş Ayfer Tunç. Daha önce Kapak Kızı adlı romanını yeniden yazmayı denemişti. Hatta Yeşil Peri Gecesi’ni yine bu Kapak Kızı’ndan yola çıkarak kurgulamıştı. Taş-Kâğıt-Makas adlı kitabının en önemli öyküsü olan Suzan Defter de Evvelotel’deki öykülere benzer şekilde yazılmıştı. Hatta şimdi Suzan Defter, Taş-Kâğıt-Makas’tan bağımsız olarak kitap halinde yayınlandı.
Kitabı elime alınca önce Evvelotel başlıklı birinci bölümdeki öyküyü okumayı, sonra da Saklı adlı ikinci bölümdeki öyküyü okumayı tercih ettim. Yani önce yeni yazılmış olanı, sonra da eski öyküyü okudum. Bu sayede yıllar sonra yazılan öykünün etkisiyle yıllar önceye dönmeye çalıştım. Bu kurgu tarzını Zeki Demirkubuz da sinemada denemişti. Önce Masumiyet’i çekmiş, yıllar sonra da bu filmin öyküsünü oluşturan geçmişi Kader adıyla çekmişti. Ayfer Tunç da eskiden yazdığı öykülerin belli bölümlerini cımbızla seçerek yepyeni öyküler yaratmış. Bunu yaparken de öykünün eski haline olabildiğince sadık kalmaya çalışmış. Ancak bu öykülerin Saklı’nın devamı olmadığını da belirtme ihtiyacı hissetmiş. Yazılan öykülerin yayınlandıktan sonra yazarın zihninde hâlâ kurgulanmaya devam ettiğinin bir göstergesi olarak Evvelotel ortaya konulmuş.
Ayfer Tunç öykücülüğünü yakından tanımak, ilk yazdıklarıyla günümüzde yazdıkları arasındaki farkı görebilmek ve büyük bir öykücünün kaleminin gücünü hissedebilmek için okunması gereken bir kitap Evvelotel.

Tuna BAŞAR
Etiketler:

Yorum Gönder

Yorum Gönder

  1. heey iyi oldu bu yazı.
    yeşil peri gecesi geçen yılın en iyi romanıydı bence.
    kapak kızını da okudum, eski baskısından buldum sahafta.
    bir maninizi de okudum.
    şimdi de öykülerine geçeyim.

    bu arada lolita çok iyi.
    :)

    YanıtlaSil
  2. deeptone ve Algodón, çok teşekkür ederim yorumlarınız için.

    deeptone, mutlaka Ayfer Tunç öykülerini okumalısın bence. Ben son zamanlarda mutlaka her gün birkaç satır da olsa Ayfer Tunç öykülerini tekrar tekrar okuyorum.
    Lolita gerçekten çok iyi bir roman...

    Algodón, verdiğin linkleri detaylı bir şekilde inceleyip mutlaka yorum yapacağım.

    YanıtlaSil

Tuna BAŞAR

1985 yılında doğdum. İzmir Karşıyakalı'yım. 2004 yılının son çeyreğiyle birlikte başladığım yazı serüvenime Gece Edebiyat adlı blog sayfamda devam ediyorum. Yazılarım ve şiirlerim Ada (Samsun),Aykırı Sanat, Berfin Bahar, BH Sanat, Çalı, Genç Hayat, İzmir İzmir, Kaçak Yayın, Kar, Koridor, Kum, Kuşak, Kül Öykü, Lacivert Sanat, Mor Taka, Onaltıkırkbeş, Sunak, Taflan, Varlık, Virgül gibi dergilerde yayınlandı.

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *

Blogger tarafından desteklenmektedir.