Cumartesi
İbrahim’le NTV’deki “Kayıp Halka” belgeselini izlerken birden evrim tartışmasının ortasında bulduk kendimizi. İnsanın ev arkadaşının da okuyan, araştıran biri olmasının en güzel tarafı bu olsa gerek: çok farklı konularda fikir alış-verişi yapabileceğim bir kişiye yakın olmak.
Daha önce büyük bir keyifle izlediğim “Din, Bilim ve Darwin” konulu Siyaset Meydanı’ndaki Celal Şengör’ün dediklerini hatırlattı bu tartışma bana ve hemen internetten Siyaset Meydanı’nın tekrarını izledim. Çok keyifli bir program olduğunu bir kere daha fark ederken Türk gençliğinin içinde bulunduğu cehalet de biraz olsun canımı sıktı. Okumayan, araştırmayan ve başkalarının yönlendirmesiyle bir şeyler bildiğini zanneden gençler, bir profesöre karşı nasıl hitap edeceklerini bile bilmiyorlar. Bilimin öncelikle anlamaya çalışmakla kavranılacağının, kavrandıktan sonra da sorgulanacağının farkında bile değiller. Bir bilim kurumunun içinde eğitim alan gençler bilimden uzak olarak yaşıyorlar, fakat sorgulama yetenekleri gelişmediği için de içine düştükleri çıkmazı göremiyorlar. Hep kendilerini haklı sanıp, karşılarındaki kişinin gösterdiği kanıtlara itimat etmenin yenilgi olacağını düşünüyorlar. Kendilerince yenilgiye uğramamak için de gördüklerini bile görmezden gelmeye çalışıyorlar.
Gece beni Türk gençliğinin içinde bulunduğu durumu sorgulamaya yöneltiyor. Yapabileceğim bir şey var mı bilmiyorum! Elimden bir şey gelmiyor. Yazmak da insanlara yön göstermeye yetmez ki. Okumayan insanlara yazarak ne gösterilebilir? Zaten okusalar benim yazdıklarıma gerek bile duymayacaklar. Okuyacaklar, araştıracaklar, bilgilenecekler ve kavramsal düşünmeyi öğrenecekler. Sorgulayıp, kendi cevaplarıyla doğruyu bulacaklar. Hiç kimsenin yönlendirmesine ihtiyaç duymayacaklar.
Tuna BAŞAR
6haziran’09gecesi afyonkarahisar
Yorum Gönder