9 Mayıs 2009 Cumartesi - Afyonkarahisar
• Leyla Gencer’in ölümünün 1. yılı…
• Leyla Gencer’in ölümünün 1. yılı dolayısıyla Fazıl Say’ın Radikal’de yazdığı “Diva ve Memleketi” başlıklı yazı…
’Sevgi’ yerine ‘kin’ duygusu ile baş başa bırakılan, aslında müzik…
Leyla Gencer’i bilen, tanıyan, dinleyen
Onu anlayan, seven
Dünyanın bir numaralı opera kurumu Milano La Scala’da 35 yıl boyunca ‘primadonna assoluta’ sıfatıyla söylemiş olmasıyla övünen
En fazla kaç bin kişiyiz acaba Türkiye’de?
3 bin mi yoksa 5 bin mi?
Bir de, bu, yakılma ve ardından küllerin Boğaziçi’ne serpilmesi haberlerini gazetelerden takip eden radikal düşünceli insanlarımızı düşünüyorum…
Onlar kaç kişidir?
Yüz binlerce, değil mi?
Kin,nefret…
Söyler misiniz kime, neye karşı bu tepki?”
• Türkiye’nin bazı tabuları vardır ve yıllardan beri onlar üzerine pek konuşulmaz. Birkaç kişi uzun zamandır ortadaki yanlışları dile getirme görevini üstlenmiş olsa da genel olarak yıllardır tartışılmayan konular vardır. Bunlardan en önemlileri Ermeni olayları ve Kürt sorunudur.
Son dönemde özellikle AKP yandaşları ve liberaller bu iki konu üzerinde özellikle Türkiye’nin büyük hataları olduğunu vurgulayıp duruyorlar. Ve nedense son zamanlarda çok yüksek sesle bunları dile getirmeye başladılar. Yıllardır ses çıkarmayanlar şimdi konuşmaya başladı.
Eskiden birkaç kişi dışında kimse Ermeni olayları hakkında konuşmazdı. Şimdi ise herkes “evet, o tehcir sırasında bir şeyler oldu!” diyor. Kürt sorunu için de AKP yandaşları ve liberaller sorunun temelinde yanlış ülke politikalarının yattığını söylüyorlar.
Bakınca doğru şeyler söylüyor gibi görülebilirler, fakat benim en çok kafamı karıştıran bu kişilerin niçin yıllarca yok saydıkları şeyleri şimdi bir anda yüksek sesle dile getirmeye çalışmaları. İşin içinde yine kendi çıkarları varmış gibi geliyor. Kendi çıkarları uğruna her şeyi yapabilirlermiş ve hiç savunmadıkları şeyleri savunabilirlermiş izlenimi uyandırıyor bu durum bende.
Hatta bu iki konuda yanlışların yapıldığını ve bu yanlışların AKP hükümeti öncesinde yapılmış olduğunu vurgulamaları da anlamlı. “Onlar yanlış yaptılar, ama şimdi birileri çıkıp bu iki sorunu da ülkenin yöneticilerinin yaptığı yanlışlara bağlayacak ve sorunlar da çözülecek!” zihniyetiyle hareket edildiğini görmek beni üzüyor.
Unutmamak gerekir ki ortada bir sorun varsa asla bütün suç tek tarafın değildir. Diğerlerinin yaptığı yanlışlar da dile getirilmeli, hem de aynı şiddette.
• Yeni yeni tabirler giriyor siyasi literatürümüze. Eskiden sağcı-solcu ayrımı yapılırdı, şimdi bunların içinde de ayrımlar yapılmaya başladı. En son Bülent Arınç’ın söylediği, daha önce de kullanılıyordu, fakat Bülent Arınç tekrar gündeme getirdi, muhafazakâr demokrat tabiri gündemde. Nedir bunu anlamı? Sol’un içinde de yer alan sosyal demokrat tabiri garip geliyor bana. Sosyal demokrat nedir? Ya sosyalistsindir ya da demokrat. Tıpkı ya muhafazakarsındır ya da demokrat. Bu iki tabir nasıl yan yana gelir ki? Ben muhafazakârım dinime bağlıyım, diğer dinleri yakınımda görmek istemem ama demokratım da.
• “Batı’ya Yolculuk-Türk Resminin 70 Yıllık Serüveni” sergisi…
• Orhan Pamuk “Pencereden Bakmak” ve “Babamın Bavulu”
Emily Bronte “Uğultulu Tepeler”
Nahid Sırrı Örik “Kıskanmak” ve “Sultan Hamit Düşerken”
Boris Vian “Günlerin Köpüğü”
Tayfun Pirselimoğlu “Otel Odaları”
Alain de Botton “Seyahat Sanatı
• Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, Can Dündar’ın Mustafa filmiyle ilgili yaptığı soruşturma sonucunda 28 hatayı tespit etmiş.
Can Dündar gibi bir araştırmacı gazetecinin bu kadar hata yapması iyi niyetle açıklanamaz sanırım. Filmi izlediğim zaman da hissettiğim kızgınlık bu haberi duyunca daha da arttı. Cumhuriyet, Sarı Zeybek gibi belgesellere imza atan birinin Mustafa gibi bir belgesel-film ortaya koyması da çok ilginç. Umarım Can Dündar da yaptığı hataları fark eder ve en kısa zamanda bunları düzelterek, Türk halkından özür diler.
• Okuduklarım
- Orhan Pamuk’un “Öteki Renkler” kitabındaki Pencereden Bakmak adlı öykü…
- Vatan, Hürriyet, Haber Türk ve Sabah gazeteleri
• Dinlediklerim
- Bach
Tuna BAŞAR
Yorum Gönder